Annons

torsdag, oktober 13, 2011

Gojipuré

Idag testade jag något nytt, nämligen att göra puré av gojibär. Tanken är att Felicia ska få ha den som "sylt" på sin gröt. Det enda jag gjorde var att blötlägga bären i varmt vatten (precis så att det täckte bären) tills de var riktigt mjuka och gojsiga. Sen var det bara att puréa dem med stavmixern. Hon fick prova lite till mellis tillsammans med mosad banan och det verkade gå hem. Eller ja, hon är ju inte speciellt intresserad av nån mat förutom bröstet, men hon åt i alla fall hela portionen på 1½ msk.

Jag äter själv gojibär varje dag på min gröt och i müslin då jag äter det, eller bara som de är för att de är så goda och supernyttiga! 
  • 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner
  • Tre gånger mer järn än spenat (toppen för bebisar som behöver mycket järn men inte får äta spenat)
  • Fyra gånger mer antioxidanter är körsbär
Gojibäret är unikt eftersom det bland annat innehåller 18 olika aminosyror, varav sju av åtta är bland de livsnödvändiga. Dessutom är gojibäret fullproppat med viktiga mineraler såsom järn, kalcium, zink, selen, samt hela 21 spårämnen. Antioxidanterna i gojibär är många med en mycket hög ORAC-poäng. Många studier visar att mat med hög ORAC-poäng har många positiva hälsoeffekter, bland annat när det gäller att motverka sjukdomar och motverka åldrande. Antioxidanterna i gojibär motverkar den skadliga inverkan som de fria radikalerna har på våra celler. En av nyckelingredienserna i gojibär är zeaxanthin, som är en sorts karotenoid. Studier som har gjorts nyligen visar att zeaxanthin har en mycket gynnsam effekt på synen. Tillsammans med lutein förebygger det åldersrelaterade synförsämringar. 

Källa: http://www.goforlife.se/produkter/gojibar

Inga kommentarer: