Annons

torsdag, december 30, 2010

Vecka 24

Imorgon har vi nått 24 fullgångna veckor (påbörjat 6:e månaden!) och magen den växer ;o) Lillan hon sparkar så därinne och Calle kan känna det när han lägger handen mot min mage, sååå mysigt! Min aptit är ganska dålig och även om jag äter mycket mer kolhydrater och fett än normalt så har jag bara gått upp lite mer än 3 kg än så länge. Känns konstigt att nojja sig över att vikten inte ökar, det brukar ju va åt andra hållet ;o) Men nu ska vi snart tillbaka till barnmorskan igen och då kommer hon att hålla koll på mått och vikt så att allt växer som det ska.

Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Nu börjar bebisen fylla utrymmet i livmodern och den är ungefär 30 centimeter lång från hjässa till häl. Hjärnan växer snabbt, smaklökarna är fullt utvecklade, finger- och fotavtryck fortsätter utvecklas. Inne i bebisens kropp utvecklar lungorna andningsvägarnas förgreningar och celler som producerar surfaktanter som gör att lungblåsorna (alveolerna) inte kollapsar när bebisen väl börjat andas luft.

Du kanske har fått svaga röda eller bruna strimmor, så kallade strior på mage, höfter eller brösten. Krämer kan inte ta bort dem, men att ha en BH som ger brösten bra stöd kan förebygga strior åtminstone där. Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem. Efter förlossningen bleknar striorna gradvis och lämnar strimmor som är ljusare än kringvarande hud.

Dina ögon kan kännas torrare och vara ljuskänsligare än vanligt. Detta är också normalt under graviditeten och du kan lindra symptomen genom att använda s k konstgjorda tårar (säljs på Apoteket).

Det är fortfarande viktigt att äta bra – titta på våra kostråd för graviditetsvecka 25-28


 Text och bild är lånat från Babycenter.

Inga kommentarer: